Japankonvent blev årligt event

Publicerat den Kategoriserat som Blogg

Drugsmart.com –  LOCAL HERO BLOGG  –  2013-04-25

En kille från Kalmar startade en Local Hero grupp med mål att göra ett Japankonvent och under hösten 2010 startade föreningen Yousei-Kai i Kalmar. Över två år senare är föreningen fortfarande aktiv och ska snart ha sitt tredje Japankonvent

Jag praktiserar på Drugsmart och fick möjlighet att intervjua några av Yousei-Kai:s medlemmar.

Det hela började med att han skickade ut en intresseanmälan via hans gymnasiums läroplattform där han frågade efter folk som var intresserade av Japansk populärkultur. Han gick då tredje året på gymnasiet och ville att hans projektarbete skulle handla om just Japan. Han startade sedan en förening tillsammans med de som visade intresse som fick namnet Yousei-Kai.

– Jag hade precis börjat ettan på gymnasiet och jag gick dit med några kompisar som var intresserad av japansk kultur, berättar vice ordförande i föreningen.

– Jag vet inte varför föreningen fick just det namnet, men Yousei betyder älva på japanska så det är därifrån namnet Fairycon, som konventet heter, kommer ifrån, fortsätter hon.

Första konventet var 2011 och det tredje konventet är i början av maj. Inititativtagaren har flyttat till Japan för studier, men föreningen finns fortfarande kvar.

Att eventet genomfördes med hjälp av genom Local hero var till stor hjälp under första året. De flesta i föreningen hade aldrig varit på något konvent och när konventet väl skulle genomföras vill de flesta bara få det överstökat.

– Första året var vi väldigt naiva och vi var verkligen amatörer. Men genom att vi var en Local Hero-grupp så blev vi sponsrade och fick mycket hjälp. Det och vår egen envishet gjorde att vi fullföljde arbetet, berättar hon.

Den oerhört positiva responsen på konventet gjorde att man vill ha det ett år till och sedan har man bara fortsatt. Arbetet har gått från en liten grupp till ett konvent med runt 100 besökare per år.

– Jag är verkligen glad att vi fortsatte efter första året, för det har verkligen varit givande, säger sekreteraren i föreningen.

Fairycon är fortfarande helt drogfritt och det är stor prioritering att alla event är alkoholfria.

– Vi tar ett starkt avstånd från droger och alkohol. Folk som är påverkade kommer inte på området alls under konventet, säger sekreteraren.

Framtiden för Fairycon ser ljus ut, för gruppen är så sammansvetsad så det är kära återseenden varje år på konventet. Många besökare kommer tillbaka år efter år, och de uppskattar Fairycon. Många av besökarna skriver till föreningen om hur roligt de hade efter att konventen var slut.

– Det är tredje året vi har ett konvent nu och jag tror verkligen att vi har mer att ge. Vi är inte färdiga än, säger vice ordförande.

– Vem vet – rätt som det är kanske Fairycon är ett omtalat konvent i hela Sverige? avslutar de.

Text: Louise Olofsson